Een vermelding op bedrijvengids BedrijvenUitNederland of Zoeken.nu

Je komt ze steeds meer tegen; de zogenaamde bedrijvengidsen waarop je ineens je bedrijfsvermelding terugvindt, zonder dat je je hiervoor ooit hebt aangemeld. Vaak is het redelijk basic, en kun je een betaald profiel nemen om dit uit te breiden. De mensen achter deze bedrijvengidsen vertellen met uitroeptekens dat je beter gevonden wordt door (potentiële) klanten, maar is dit zo? Wat is het voordeel van zo’n profiel en kleven er nadelen aan?

BedrijvenuitNederland.nl / Zoeken.nu

Laten we als voorbeeld de bedrijvengids BedrijvenUitNederland.nl nemen, eigendom van Zoeken.nu waar overigens geen enkel bedrijf achter lijkt te hangen wat op dit moment nog actief is; het KVK-nummer op hun website en bedrijven die verbonden zijn met deze websites zijn allemaal uitgeschreven bij de KVK. Dat terzijde; meer dan 85 plaatsnamen kennen hun eigen “Bedrijvenuit-pagina’s” welke onderling gelinkt zijn met elkaar.

Bedrijven in de diverse plaatsen zijn hoogstwaarschijnlijk bij de oprichting van de site al ongevraagd voorzien van een gratis profiel. Dit weet ik niet zeker; dat vermoeden heb ik aangezien data van verschillende bedrijven precies overeenkomen met dat wat in de KVK staat, terwijl het betreffende bedrijf zelf een andere naam gebruikt. Daarnaast zijn er heel wat profielen die zwaar verouderd zijn of van bedrijven zijn die helemaal niet meer bestaan. Ik heb geprobeerd contact op te nemen om te vragen hoe het zit maar een maand later nog steeds geen reactie ontvangen.

Adverteren op BedrijvenuitNederland.nl / Zoeken.nu

Wanneer je wilt adverteren op bijvoorbeeld BedrijvenUitAlmelo.nl beloven ze je dat je een heel jaar een top 5 notering krijgt binnen alle relevante rubrieken in je eigen plaats. Daarnaast probeert men je over te halen met de volgende USP’s:

  • Direct GRATIS offertes ontvangen
  • Onbeperkt updaten van uw eigen profiel
  • Gratis tot 20 trefwoorden opgeven
  • Maximaal aantal van 5 bedrijven
  • Roulerend binnen de Top 5 resultaten
  • Campagneduur bedraagt 12 maanden

Andere punten die op de website als uniek vermeld worden en gericht zijn aan bezoekers:

  • Complete bedrijfsprofielen
  • Klantbeoordelingen lezen en schrijven
  • Snel en makkelijk offertes aanvragen

Dit alles voor € 279,- excl. BTW per per jaar. Is dit het waard, of kun je je geld beter anders gebruiken? Laten we de diverse punten per stuk behandelen.

Direct gratis offertes ontvangen

Het ontvangen van offertes via de bedrijvengids is zowel mogelijk met een gratis profiel, als met een betaald profiel. De bedrijvengids laat aan bezoekers een formulier zien die ze in kunnen vullen op een pagina die geen beveiligde verbinding kent (SSL). Wanneer er soortgelijke bedrijven in de regio zijn dan worden je gegevens standaard ook naar die bedrijven verstuurd, tenzij je deze uitvinkt.

Zou je het om de gratis offertes moeten doen?

Elk bedrijf wil toch de potentiële klant op zijn eigen website hebben, waarbij je eigen identiteit te vinden is? De klant moet daar toch een offerte aanvragen, en niet op een site waar hij ook direct nog eens bij concurrenten een aanvraag in kan dienen? Wanneer je contact opneemt met een klant, dan wil je toch in ieder geval hebben dat de klant weet wie je bent? Doe je het om de gratis offertes dan kun je een gratis profiel aanmaken. Als je erover nadenkt om ervoor te betalen, dan raad ik je aan om het geld, de tijd en je energie beter in je eigen website te stoppen. Een kleinere investering waar je langer en meer profijt van hebt

Onbeperkt updaten van je eigen profiel

Je kunt je profiel op BedrijvenuitNederland.nl onbeperkt updaten. Ook dit kan, zover ik kan zien met een gratis profiel. Je kunt dus je eigen gegevens beheren, fantastisch toch?

Zou je het om het onbeperkt updaten moeten doen?

Mwoa, het updaten van een bedrijfsprofiel hoeft over het algemeen niet zo vaak. Het is één pagina met een samenvatting, je logo en nog wat contactgegevens. Je bedrijfsprofiel op je eigen site kun je ook elke dag updaten als je wilt. Ik vermoed dat we wel iets beters te doen hebben.

Gratis tot 20 trefwoorden opgeven

Oj gratis, yes! Ik ga direct een gratis bedrijfsprofiel aanmaken.

Zou je het om 20 gratis trefwoorden moeten doen?

Waartoe dienen deze 20 trefwoorden? Om beter gevonden te worden in zoekmachines, of om eerder in de zoekresultaten te komen? Dat is mij niet direct duidelijk. De trefwoorden worden gebruikt voor de zoekfunctie, maar lijken vooral gebruikt te worden om door te linken naar bedrijven die dezelfde trefwoorden gebruiken. Je helpt dus je concurrenten uit dezelfde woonplaats. En voor Google hoef je dit echt niet te doen; Google gaat dergelijke trefwoorden niet gebruiken om jouw pagina hoger in de resultaten te zetten.

Maximaal aantal van 5 bedrijven

Ok, deze sla ik over; voor de meesten zeker geen reden om een bedrijfsprofiel te plaatsen op BedrijvenUitNederland.nl

Roulerend binnen de Top 5 resultaten

Dit is dus iets voor betalende profielen en lijkt de grootste reden te zijn om voor een betalend profiel te kiezen. Daarbij wordt vermeld:

Wist u dat ruim 75% van de bezoekers haar selectie maakt uit de eerste 5 bedrijven die men ziet? Vandaar dat we u aanbieden uw bedrijf direct in de Top 5 van de voor u relevante rubrieken te plaatsen. Hierdoor bent u altijd direct zichtbaar binnen uw rubrieken, met een optimale conversie als gevolg. Indien u kiest voor een Top 5 notering, staat u gedurende het gehele jaar binnen alle relevante rubrieken bovenaan, in uw eigen plaats. Met een Top5 notering bent u verzekerd dat uw bedrijf altijd wordt gezien door potentiële klanten, hetgeen resulteert in een nog beter resultaat.

Zou je het om de top5 resultaten moeten doen?

Een banner van “BedrijvenuitNederland”
Tja, als half Nederland nu standaard de websites van BedrijvenUitNederland gaat gebruiken om bedrijven op te zoeken dan is dit zeker interessant. Op dit moment maakt 95% van Nederland echter gebruik van een zoekmachine die Google heet en dan is het vooral belangrijk om in de top 5 van Google te komen op belangrijke termen. De € 279,- die u gaat betalen aan BedrijvenUitNederland gaat u hier niet bij helpen.

Moet je het doen om de link naar je website?

De bedrijfsprofielen laten een link zien met “website”. Als je daarop klikt, dan wordt er een iframe geopend met daarin de website van het bedrijf. Je blijft dus als het ware op de BedrijvenUitNederland pagina. Bovenin wordt een frame vertoond met de opmerking “Is uw website nog up-to-date?” (snap jij de vraag? ) en daaronder “Vraag GRATIS een offerte aan”. Een dergelijke link heeft absoluut geen enkele waarde voor je eigen website. Doordat ze gebruik maken van een iframe heb je ook nog geen eens alles zelf in de hand; ze kunnen er alles omheen zetten.

Conclusie

Als je alles doorgelezen hebt, dan mag mijn conclusie redelijk duidelijk zijn. Voor de mensen die rechtstreeks naar mijn conclusie vliegen:

Uit diverse analyses die ik gedaan heb bij klanten die van dergelijke betaalde bedrijvengidsen gebruik maakten bleek dat er nagenoeg geen offerte-aanvragen kwamen uit dergelijke bedrijvengidsen. Deze profielen komen vaak niet hoog in Google en bezoekers komen liever op je eigen website waar ze een veel betere indruk van jouw als bedrijf krijgen dan op zo’n algemene website. Doorgaans is een bedrijvengids het geld niet waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *