Fraude via Marktplaats door zogenaamde koper

Oplichting via Marktplaats

Op dit moment bied ik via Marktplaats een DSLR rig aan. Normaal gesproken voeg ik nooit een 06-nummer toe aan mijn advertenties, maar omdat er al diverse geïnteresseerden op het laatste moment afhaakten leek het mij een goed idee om wat extra vertrouwen te geven.

Yvonne met 0685457564 neemt contact op

Nadat de advertentie enkele dagen op Marktplaats staat word ik via Whatsapp benaderd door een Yvonne met het telefoonnummer 0685457564. Yvonne had op dat moment een profielfoto en sprak erg goed Nederlands. Ze leek oprecht geïnteresseerd:

Het 1e bericht. “Yvonne” lijkt oprecht en spreekt goed Nederlands.

Ze gaat akkoord met mijn eerstvolgende voorstel. Ze vraagt om mijn rekeningnummer en het lijkt erop dat ze het ook daadwerkelijk gaat overmaken:

De koper via Marktplaats lijkt akkoord te gaan met mijn voorstel.

Een dag later op Whatsapp

Een dag later lijkt de dame zich toch van gedachten veranderd te zijn. Ze komt met het vreemde voorstel aan mij of ik € 7,50 voor wil schieten voor haar brandstof:

Of ik even € 7,50 voor wil schieten voor brandstof…

Goed, dat gaan we natuurlijk niet doen. Ik kan mij echter voorstellen dat genoeg mensen zullen denken: “ach het is maar €7,50, kan niet zoveel kwaad”.

Ik begrijp dat kopers op afstand ook de verkopende partij moeten vertrouwen. Marktplaats laat al wel zien dat ik 9 jaar bekend ben op de site, wat iets aan vertrouwen moet wekken. Een goede manier om als koper geld voor te schieten is om dit via Paypal over te maken. Die optie bied ik haar. Toch vraagt ze mij of ik dan €0,01 cent wil overmaken om zeker te zijn. Ze doet mij een link wat naar Paybunqsafe.nl verwijst:

Een link naar een onbeveiligde website die op die van Bunq moet lijken.

Ik drukte op de link en kwam in een omgeving terecht die heel normaal leek; een soort iDeal omgeving. De link was echter niet beveiligd (als ik dit eerder had gezien had ik ook niet op de link geklikt). Dit was het moment dat ik doorhad dat het niet klopte. Ik gaf aan dat ik dit zou aangeven bij de politie en binnen 1 minuut was de profielfoto verwijderd uit het Whatsapp account en had de zogenaamde betaallink een redirect naar de echte site van Bunq.nl. De voorpagina van de site is volledig wit.

Over Paybunqsafe.nl

De site is op 1 april geregistreerd bij Strato. Het emailadres zal hoogstwaarschijnlijk niet echt zijn. Paybunqsafe.nl was nog niet geïndexeerd door Google. Ze hebben dus tot zover nog niet heel veel kunnen doen.

Ik heb Bunq direct via Twitter op de hoogte gebracht:

Ze reageerden al snel:

Het is natuurlijk erg eenvoudig om een nieuwe website te bouwen onder een ander domein. Ik ben erg benieuwd of Bunq stappen zal ondernemen.

Een reactie op “Fraude via Marktplaats door zogenaamde koper

  1. Maurits zegt:

    Dankjewel voor deze post. Ik vond ‘m door 0685457564 te googlen. Deze persoon heeft mij ook benaderd. Ze gebruikt precies dezelfde teksten (Mattebox werd Canon bij mij). Fijn dat ik nu gewaarschuwd ben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *