Ondertitelen in Final Cut Pro voor Youtube

Final Cut Pro en captions

Het maken van ondertitels in FCP moest altijd primitief gebeuren met behulp van een externe plugin of aparte software. Het inbakken van een ondertiteling in je video was alles behalve praktisch en voor Youtube helemaal “not done”. De editor van Youtube is dan een mooie oplossing hoewel dit bij het toevoegen van meerdere talen zeker efficiënter kon.

Het aanmaken van captions in FCP

Op 5 april 2018 heeft Apple echter een update doorgevoerd waarmee het ondertitelen in Final Cut Pro nu op een echte “Pro-manier” kan. Het is erg gebruiksvriendelijk en het bespaard je enorm veel tijd als je voor bijvoorbeeld Youtube meerdere ondertitelingen wilt maken. Heb je geen FCP en gaat het maar om één taal, dan is het toevoegen van een ondertiteling rechtstreeks in Youtube prima te doen.

FCP kent twee formats: ITT en CEA-608

Als je wilt weten wat het verschil precies is tussen beide formats: Google is je vriend. Voor de snelle marketeer: ITT werkt het beste voor Youtube. Kies je voor CEA-608 dan moet je alsnog aan de slag met de editor in Youtube omdat de tekst vaak op 3 regels komt.

Voor deze blog heb ik even snel een korte video gemaakt waarin je kunt zien hoe je ondertitelingen toe kunt voegen aan een bestaand project (natuurlijk met ondertiteling):

Final Cut Pro captions exporterenZodra je klaar bent met de ondertiteling, kun je deze exporteren via File > Export Captions. Via Youtube kun je dit bestand eenvoudig weer uploaden. Alle tijden staan precies goed, je hoeft niets meer aan te passen.

Heb je vragen?

Ik heb dit blog even snel in elkaar gezet omdat ik verwacht dat sommigen er wat aan kunnen hebben. Het kan zijn dat mijn uitleg niet voldoende is en dat je vragen hebt. Stel ze gerust, ik help je graag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *