Ik ben een echte fan van Semrush; een online marketingtool die ik dagelijks gebruik bij het optimaliseren voor zoekmachines. Bijna maandelijks zijn er nieuwe mogelijkheden die nóg beter helpen bij SEO. Naast het bijhouden van posities kent de software ook de volgende mogelijkheden voor zoekmachineoptimalisatie:
- Site audit
- SEO ideas
- Social Media
- Brand Monitoring
- Backlink Audit
- Organic Traffic Insights
- Content tool
- SEO Content Template
Heb je Semrush dan echt nodig?
Nee. Je kunt prima sites optimaliseren zonder gebruik te maken zoals Semrush of Moz. Hoewel ik zelf niet optimaliseer voor Hulp bij Marketing vallen de resultaten mij niet tegen. Ik pas de bekende SEO-regels zoveel mogelijk toe maar ik ga er geen extra tijd in stoppen om het verder te optimaliseren zodat ik nóg beter gevonden wordt op belangrijke zoektermen. Doordat een groot deel van deze basisregels inmiddels een soort “tweede natuur” zijn geworden heeft het toch zeker effect op de posities. Hieronder een “live” overzicht vanuit Semrush waarop de resultaten te zien zijn:
Disclaimer: Sinds oktober indexeert Semrush ook zoekwoorden van positie 50 t/m 100. Hierdoor is een wat vertekend beeld ontstaan over het aantal zoekwoorden (1e grafiek).
Waarom zou ik dan Semrush gebruiken?
Om diverse redenen. De verschillende tools binnen de omgeving bieden hulp bij het optimaliseren. Zo kun je zoekwoorden bijhouden van jou website en dat vergelijken met die van de concurrenten. Het komt met concrete ideeën voor het optimaliseren van pagina’s voor zoekwoorden die voor jou belangrijk zijn, het houdt de prestaties bij van je website en het komt met waarschuwingen wanneer Google publiekelijk wijzigingen heeft aangekondigd die effect kunnen hebben op je website.

Wil je echt tot het uiterste gaan met SEO en heb je meerdere domeinen waar je aan werkt? Dan is het gebruik van software zoals dat van Semrush ontzettend efficiënt. Google, je concurrenten en hopelijk ook je eigen website veranderen continu. Om dit alles bij te kunnen houden is niets zo prettig als een extra hulp. Toch is het erg belangrijk dat je wel kennis van zaken hebt, omdat niet alles wat het systeem aangeeft zo belangrijk is als het soms doet vermoeden. Je moet dus de prioriteiten begrijpen als je met dergelijke marketingsoftware aan de slag gaat. En om die te begrijpen moet je zeker kennis én ervaring hebben in de basisregels van zoekmachine optimalisatie.