Sort code voor UK

Jij zoekt de sort code van ABN Amro, ING, Rabobank of een andere bank? Je bent niet de enige; de meeste mensen komen hier binnen op zoektermen als “sort code rabobank” en “bank sort code rabobank”. Je hebt vast een klant in het Verenigd Koninkrijk dat een betaling wil doen en hierom gevraagd heeft. Wij zaten met hetzelfde probleem, en in het Nederlands was hier niet zo snel duidelijke informatie over terug te vinden. Hoewel het onderwerp niet direct past binnen online marketing, leg ik het graag uit.

Sort code in de UK en Ierland

De sort code wordt alleen gebruikt in de UK; ze gebruiken dit bij hun binnenlandse overboekingen. Jij en ik kunnen hun geen sort code aanleveren van de ABN Amrobank, geen sort code voor ING, ook niet voor de Rabobank of welke Nederlandse bank dan ook. Hoewel je klant daar aan de andere kant van het water behoorlijk overtuigd kan zijn dat hij/zij toch echt een sort code nodig heeft; wij hebben het niet.

Hoe moet je klant in het Engeland of Ierland dan betalen?

Hoewel er een sterke correlatie is tussen BIC en sort codes, zijn de sort codes niet expliciet gecodeerd naar BIC codes. Ze zijn wel naar IBAN gecodeerd. Betalingen naar hen zijn dus sowieso geen probleem. Je klant in de UK zal net als de rest van Europa gebruik moeten maken van de IBAN (welke bestaat uit 16 cijfers beginnend met NL) en een SWIFT/BIC code (8 – 11 karakters). Het zal dus even uitzoeken zijn voor je klant, maar hierbij de bevestiging dat er dus geen sort codes zijn voor Nederlandse banken. Heeft dit geholpen of heb je aanvullende informatie? Laat het weten!

4 reacties op “Sort code voor UK

 1. Ramon zegt:

  Ik heb op een casino site geld gewonnen en moet nu een sort code invullen.

  Ik heb 3 vakjes waarin ik 2tekens of cijfers
  In kam vullen maar ik weet niet wat de sort code is.

  Iban of bic is het in ieder geval niet

 2. Edka zegt:

  Hallo beste mensen ! Het bovenstaande geeft precies mijn probleem aan. Echter niet de oplossing en die zocht ik.
  Uitleg: Van mijn Engelse bankrekening wil ik – via Internet – geld overmaken naar NL. Bij mijn bank in UK vragen ze
  van de NL ontvanger de naam, sort code en rekening nr. Wij werken hier met IBAN’s maar daar hebben ze kennelijk
  niet op gerekend. Dus wat ik moet invullen hoor ik graag ….

  • Gijsbert zegt:

   Sort codes worden alleen maar in de UK gebruikt. Ik vermoed dat je ergens een internationale boeking moet selecteren om van het veld “sort code” af te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *