Vertel Google in welk land je doelgebruikers zitten

Targeting in Google Search Console

Voor Tyro Remotes doe ik full-time de marketing, in de praktijk is dit vooral de online marketing zoals SEO en het beheren van de websites. Onderstaande ervaring vond ik leuk om met andere marketeers te delen.

Duplicate content

De verschillende talen van de websites staan al vanaf begin af aan op een eigen domein. Naast het feit dat de sites in Typo3 stonden (waar ik voor elk wissewasje de sitebouwer moest raadplegen), stond de Engelse website zowel op www.tyroremotes.com als op www.tyroremotes.co.uk. Het was exact dezelfde website; een typisch voorbeeld van duplicate content.

Een deel van de 92 posities die ik track in Semrush steeg behoorlijk in Google nadat ik het UK-domein een redirect had gegeven naar www.tyroremotes.com. Nadat de nieuwe website live was hield dit een behoorlijke tijd aan. Totdat begin juli alles anders werd…

Wanneer je website minder goed rankt in Google

Waar de andere sites van Tyro, die technisch precies hetzelfde zijn, juist steeds meer positieve posities lieten zien daalden de posities geleidelijk in zowel google.com als in google.co.uk. Voor mij reden om het waarom te achterhalen.

Concurrenten werden beter

Vooral op de Engelse markt waren twee grote spelers die een nieuwe website hadden gelanceerd. Hoewel zij niet direct een concurrent waren voor onze producten, waren ze op belangrijke zoektermen wel een concurrent voor ons als het om de zoekresultaten gaat. Als concurrenten beter worden is het voor ons als SEO’ers natuurlijk een uitdaging om nog beter te presteren dan zij. Hier haalt de marketeer een deel van zijn voldoening uit ;).

Google werd beter

In de wereld van SEO gebeurd bijna wekelijks wel iets. In de periode tussen mei en september van dit jaar zijn er minstens 5 grote updates doorgevoerd door Google die de resultaten hebben beïnvloed. Dat waren updates die bekend waren gemaakt door Google. Diverse statistieken laten echter ook zien dat er veranderingen doorgevoerd worden die niet openbaar zijn gemaakt. Daarnaast geeft Google ook aan dat posities in Google regelmatig “opgefrist” worden; dit is een automatisch proces. Google veranderd dus regelmatig.

Internationale targeting in Google Search Console

Voor de Engelstalige website hoopte ik wereldwijd goed te kunnen scoren. Natuurlijk weet ik dat dat een illusie is voor alle termen; maar in het begin leek het ook redelijk goed te gaan. Toen het voor even hopeloos leek te worden en de daling alleen maar verder ging besloot ik om via Google Search Console een doelland in te richten. Vanaf 19 september had Tyroremotes.com als doelland United Kingdom.

Pinguïn 4 en een verdubbeling van de vindbaarheid

Wat bleek? Direct de volgende dag had ik een dubbel zo goede zichtbaarheid in google.co.uk. Dat was niet alleen heel erg snel, maar ook boven mijn verwachtingen. Het idee dat dit door het configureren van het doelland kwam verdween als snel toen ik op internet las dat heel veel andere SEO’ers grote schommelingen hadden meegemaakt in deze dagen. Later bracht Google ook nog eens naar buiten dat Pinguïn nu onderdeel is van hun standaard algoritme en realtime aanpassingen doet. Wat had dit nu veroorzaakt?

zichtbaarheid-google-semrush

Nog maar eens testen en mijn conclusie

Om een lang verhaal kort te maken; ik heb doelland nog maar eens verwijderd uit Google Search Console. Direct twee dagen later stonden de posities weer op het oude niveau. Dat was wel heel toevallig. Twee dagen later heb ik het doelland opnieuw aangepast naar United Kingdom. Dit keer duurde het drie dagen voordat ik weer terug was bij de betere posities. Voor sommige zoekwoorden betekende dit een verschil van 89 posities in de resultaten van Google.

Andere verbeteringen die ik ga doorvoeren

Engeland is een belangrijke markt voor Tyro. Niet goed vindbaar zijn in de VS is voor ons op dit moment nog geen probleem. Ik ben van plan om op korte termijn de website over te gaan zetten naar het .co.uk domein. Er komt dan een redirect van de .com naar de .co.uk. Daarnaast is de huidige hosting nog in Nederland maar probeer ik nu een server in Engeland in te richten zodat de website maximaal voor onze Engelsen klaar staat.

Doe mee!

Ben je het niet eens met mijn bevindingen of heb je inzichten die ik nog niet heb of die ik over het hoofd zie? Ik vind het leuk om te sparren over online marketing; je opmerkingen of vragen zijn welkom!

2 reacties op “Vertel Google in welk land je doelgebruikers zitten

  1. Tessa zegt:

    Is het niet mogelijk om een .nl site te veranderen? In Google Search Console staat dit nu automatisch op doelland NL en ik kan dit nergens veranderen. Zou heel graag willen weten hoe ik dit kan oplossen.

    Ga zo door!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *