Een website verhuizen naar een nieuw domein

Redirecten en website verhuizen

Bij zoekmachine optimalisatie is het altijd erg interessant om te zien hoe hoog belangrijke zoekwoorden in Google staan t.o.v. je concurrenten. Afgelopen week liet Semrush mij zien dat een bedrijf die ook concurreert (op vijf voor ons belangrijke zoekwoorden) ineens helemaal uit Google verdwenen was. Uit interesse ging ik kijken wat de reden was.

Verkeerd redirecten

Het eerste wat je je afvraagt is of het bedrijf misschien een penalty heeft gekregen van Google omdat ze misschien SEO-tactieken hebben toegepast wat niet volgens de richtlijnen van Google is (ook wel Black hat SEO genoemd). Dit kun je alleen achterhalen door andere dingen uit te sluiten.

Ik begin dus met het intypen van “site:voorbeelddomein.nl” in Google om alle pagina’s van de betreffende website in de resultaten te krijgen. Zodra je op één van de resultaten klikt kom je de website van hun bedrijf terecht. Wat blijkt? Alle oude pagina’s zijn omgeleid (geredirect) van een .nl naar een .com/nl domein. Goed dat ze het omgeleid hebben, maar jammer dat ze half werk geleverd hebben!

Redesign en meerdere talen

De website heeft een volledig redesign gekregen en omdat ze door de jaren heen diverse talen toe hadden gevoegd op een .nl domein was het belangrijk om over te stappen naar een .com domein. Een hele logische stap, maar omdat de site al een behoorlijke historie heeft opgebouwd bij Google is het zeker de moeite waard om tijd te stoppen in het goed redirecten. De enige beste oplossing was om ervoor te zorgen dat elke oude pagina een redirect zou krijgen naar de nieuwe pagina. Doordat alle oude pagina’s nu allemaal doorverwezen worden naar de .com/nl pagina moeten alle pagina’s op het nieuwe domein opnieuw proberen om goede posities in Google te krijgen. Je ziet hierboven dus wat het gevolg is.

Nu is het maar de vraag of ze deze wijziging ook door hebben gevoerd binnen Google Search Console; de tool waarmee je rechtstreeks met Google kunt communiceren over dit soort zaken. Het kan zo enkele maanden (tot bijna een jaar) duren voordat men weer op dergelijke zoekwoorden goed gaat scoren. Dit hangt natuurlijk van meerdere factoren af, maar het verlies van bezoekverkeer wil je zoveel mogelijk vermijden bij een verhuizing!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *