2.0 Wordpress installeren

Wordpress

In de onderstaande video leg ik uit hoe je Wordpress kunt installeren. Dit is onderdeel van een handleiding waarin ik uitleg hoe je je eigen website kunt maken. Lees voordat je begint met het installeren van Wordpress eerst hoe je je eigen domein kunt registreren en hosten.

Ik ga uit van een hosting bij Antagonist omdat mijn ervaring is dat dit het minst problemen oplevert en het meeste gemak. Dit heb ik ook eerder al uitgelegd, maar het kan zijn dat je hier pas inhaakt.

Bekijk eerst de video

Ik stel voor dat je eerst de video hieronder bekijkt waarin ik uitleg hoe je Wordpress kunt installeren. Verderop beschrijf ik wat de stappen inhouden.

Database aanmaken

Voor het installeren van Wordpress is een zogenaamde MYSQL database nodig. Dit kun je doen via de DirectAdmin (zie de video). De logingegevens van je DirectAdmin heb je per email ontvangen. De gebruikersnaam en de naam van de database kun je hetzelfde houden. Zorg er wel voor dat je database een ingewikkeld wachtwoord heeft. Dit wachtwoord hoef je in principe alleen voor de installatie te bewaren en is later terug te vinden in het configuratiebestand.

FTP software installeren

Om de folder op je hosting (FTP server) waaraan je domein gekoppeld is te kunnen benaderen, heb je software nodig. Hiervoor is het gratis programma Filezilla erg geschikt. Het voordeel is dat Filezilla niet alleen voor Mac, maar ook voor Windows en Linux beschikbaar is. In principe heb je Filezilla verder niet meer nodig zodra Wordpress geïnstalleerd is.

wordpress installeren

Wordpress installeren

Zodra je alle bestanden hebt geüpload via je Filezilla kun je de website benaderen door de URL in te typen op http://alvast-online.nl. Omdat je domein nog maar net geregistreerd is, zijn nog niet alle instellingen goed om je domein ook daadwerkelijk te vertonen. Dit kan enkele uren duren. Alvast-online.nl is de oplossing om direct met je website aan de gang te gaan. Bij het heropenen van de url krijg je bovenstaande scherm te zien. Hierin kun je de database gegevens invullen en wordt je doorgestuurd naar stap 2.

Nu je Wordpress is geïnstalleerd…

Wat nu? Je Wordpress site is geïnstalleerd, maar we zijn er nog lang niet! We moeten nog een thema installeren, menu inrichten enz. Ook die stappen ga ik verder uitleggen. Ik hoor graag of je hiermee geholpen bent, en of het een en ander nog niet helemaal duidelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *